Sık Sorulan Sorular

Ürünlerinizde katkı maddesi bulunuyor mu?

Uygulanan koruma teknolojisi koruyucu kullanılmasını gerektirmemektedir. Ayrıca meyve sularının muhafazası için koruyucu kimyasal madde kullanımı yasaktır.

Ürünlerinizde katkı maddesi yoksa nasıl bozulmadan durabiliyorlar?

Uzun bir raf ömrü için öncelikle meyve sularında bozulmaya yol açan mikroorganizmaların öldürülmesi ve daha sonra da mikroorganizma bulaşmayacak şekilde ambalajlanması gereklidir. Mikroorganizmaların ölmesi için meyve suyu 95-99 °C'da 30-60 saniye tutulmakta, anında 20 santigrada soğutulmakta ve aseptik bir bölmede steril ambalaja doldurularak kapanmaktadır. Ambalaj açılmadıkça koruma etkisi sürer. Ancak koruyucu katkı maddesi olmadığı için açıldıktan bir süre sonra bozulmaktadır.

% 100 Meyve Suyu içerik bilgilerinde "Su" eklendiği belirtilmesine rağmen neden % 100 olarak neden adlandırılıyor?

Meyvelerin üretim ve hasat zamanı farklı olduğundan dolayı her mevsim bütün meyveler hazırda bulunmamaktadır; tüketicilerin meyve suyu talebini yıl boyu arz edebilmek için meyve suları doğallığı korunarak suyu uçurularak konsantreye işlenmekte ve böylelikle bozulmadan sağlıklı olarak muhafaza edilmektedir.  Konsantreden elde edilen meyve suyuna, meyve suyu konsantresi elde edilirken fiziksel yollar ile ayrılan miktarda, meyve suyunun kalitesini etkilemeyecek şekilde, özellikle duyusal, mikrobiyolojik ve kimyasal bakımdan uygun özelliklerde ve "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe" uygun su eklenmektedir.

Nektar ile %100 ürünün farkı nedir?

Meyve türevli içecekler, içerdikleri meyve oranına göre dört ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar meyveye yakınlık sıralarına göre meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı  içecektir. Bunlardan meyve suyu tümüyle meyveden oluşan bir içecektir ve Türk Gıda Kodeksine göre meyve oranı %100'dür.
Belirli miktar su ile seyreltilen ve su ile bozulan tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden kurulduğu ürün grubuna meyve nektarı denilmektedir. Bunların meyve oranı meyvesine göre değişmekle birlikte %25 ile 99 arasındadır.

Ürünlerinizde kanserojen veya sağlığa zararlı maddeler kullanılıyor mu?

Meyve sularımızda kullanılan hiçbir madde kanserojen değildir. Meyve sularımızda kullanılan katkı maddeleri ise zararsızlık dozu uluslar arası sağlık kuruluşları ve Türk Gıda yönetmeliklerinde belirlenmiş değerlerin altında tutularak sağlık açısından kesinlikle herhangi bir olumsuz özellik taşımayacak şekilde kullanılmaktadır.

Ürünlerinizde Sağlık Bakanlığı onayı mevcut mudur?

Gıda Maddelerinin onayı Sağlık Bakanlığı yerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Meyve suları da bu kapsamdadır.  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izinlerimiz vardır.

Meyve suyu içmek kilo alınmasına yol açar mı?

Meyve suyu, meyveyi yansıtan ve meyveden dönüşen bir içecektir. Sağladığı kalori meyveninki kadardır ve ölçülüdür. 100 gram meyve, meyve suyu veya meyve nektarının sağladığı enerji 45- 50 kcal arasındadır.  Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olan meyve suyu tüketimi ile obezite arasında bir ilişkinin olmadığını ortaya koymuştur. Hatta çocuklar ve gençler arasında yapılan bazı araştırmalar ile, meyve suyu tüketenlerin tüketmeyenlere göre obezite riskinin ve vücut kitle indeksinin daha düşük olduğu ispatlanmıştır.

Çölyak hastaları hangi çeşitlerinizi tüketebilirler?

Meyve suyu çeşitlerimiz glüten içermediği için çölyak hastaları güvenle tüketebilirler. Ancak yine de doktorlara sorularak tüketilmesi daha faydalı olacaktır.

Şeker Hastalarının tüketebileceği çeşitleriniz ve tavsiye miktarlarınız nelerdir?

Şu anki ürün portföyümüzde diabetik çeşitler bulunmamaktadır. Şeker hastalarının mevcut çeşitlerimizin tüketimini doktor yönlendirmesi ile gerçekleştirmesini öneririz.

Meyve sularıyla alınan şeker diş çürüğüne neden olur mu?

Diş çürüklüğünü kolaylaştıran başlıca etkenin flor eksikliği olduğu bilinmektedir. Diğer etken, ağız ve diş hijyeni eksikliğidir. Eğer bu iki faktöre uyuluyorsa, gıdaların diş çürüklüğüne etkisi oldukça kısıtlıdır. Eğer gıda sıvı ise bu etki daha da kısıtlı olmaktadır. Çünkü dişe sıvaşma olasılığı yoktur ve ağızda kalma süresi çok kısadır. Meyve suyu da bunlardan birisidir.

Meyve suyu doğal vitamin kaynağı olarak kullanılabilir mi?

Evde sıkılan meyve suyu ile hazır meyve suları arasında besin değeri açısından çok az fark bulunmaktadır. Meyve suyu elde edilirken durultma, suyun buharlaştırılması veya mikropların öldürülmesi için uygulanan ısıl işlem sırasında meyve suyu veya pürenin sıcaklığa maruz kalma süresine bağlı olarak vitamin değerlerinde çok az bir kayıp olabilmektedir.

Meyve suyu çeşitleriniz içerisinde aroma var mı?

Aroma kendi içerisinde doğal, doğala özdeş veya yapay aroma gibi çeşitlilik göstermektedir.  Meyvenin kendisinden elde edilmiş, kendi tadında ve kalitesinde olan doğal aroma kullanarak lezzeti kuvvetlendirdiğimiz çeşitlerimiz bulunmaktadır.

Meyve suyu ürünlerini kaç yaşında çocuklar tüketebilir?

Meyve suyu bebeklik döneminden başlanarak tüketilebilir. Meyve suları iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Aynı zamanda bitkisel kaynaklı gıdalardaki demirin emilimini artırır. Ancak fazla miktarda tüketilmesi anne sütünün yerini almasına ya da besin değeri yüksek diğer gıdalara karşı iştahsızlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle öğünlere göre tüketim miktarı düzenlenerek meyve suyu içirilebilir. Daha ayrıntılı bilgi için doktor tavsiyesine başvurulabilir.

Neden soğuk içilmesi önerilir?

Ürünün lezzetinin ve kıvamının daha iyi algılanması için soğuk içilmesi önerilmektedir.

Ürünlerinizi açtıktan sonra neden 3 gün içerisinde tüketmeliyim?

Koruyucu içermeyen doğal ve katkısız olan meyve suyu çeşitlerimiz, ambalajı açıldıktan bir süre sonra bozulmaktadır. Meyve suları açıldıktan sonra ortam havasının mikroflorasına  göre bozulmanın hızı değişkenlik göstermektedir. Önerimiz ise ortam şartlarına bağlı olarak açıldıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketilmesidir.  Bozulma süresi buzdolabında daha yavaş (7-8 gün), açıkta daha hızlıdır (2-3gün).